هر زمان که به فکر مصرف یک میان وعده افتادید به جای مصرف شیرینی ، کیک ، کلوچه و هر ماده غذایی که حاوی شکر یا چربی فراوان باشد، مغز دانه ها را به یاد بیاورید
هر زمان که به فکر مصرف یک
میان وعده افتادید به جای مصرف شیرینی ، کیک ، کلوچه و هر ماده غذایی که حاوی شکر
یا چربی فراوان باشد، مغز دانه ها را به یاد بیاورید . این گروه از مواد غذایی نه
تنها گرسنگی شما را برطرف می کنند ، بلکه برای قلبتان هم مفید هستند . این
اقلام مواد غذایی منبع عالی پروتئین و سایر ترکیبات با ارزش تغذیه ای هستند .
مقدار 30گرم بادام ،گردو ، بادام زمینی یا پسته می توانند مانند یک لیوان شیر
حدود 8 گرم پروتئین به بدن برساند. هرچند مقدار چربی در این مواد غذایی بالاست اما
عمدتا از نوع اشباع نشده می باشد که به کاهش غلظت کلسترول LDL خون (کلسترول بد )
و حفظ غلظت بالای کلسترول HDL (
نوع خوب ) منجر می شود . یکی از جالبترین یافته های تحقیقات تغذیه در دهه قبل آن
بوده که افرادی که به طور منظم از این گروه غذایی مصرف می کنند در مقایسه با
افرادی که بندرت مغز دانه می خورند کمتر به سکته قلبی دچار شده یا در اثر بیماری
قلبی می میرند . تعداد زیادی از بزرگترین مطالعات کوهورت مانند مطالعه سلامت زنان
در ایالت آیووای امریکا و مطالعه سلامت پرستاران در امریکا کاهش 30 تا 50 درصدی
سکته های قلبی یا بیماری قلبی در افرادی که چندین بار درهفته از مغز دانه ها مصرف
می کنند را نشان داده اند .
اما دلیل این موضوع چیست ؟
علاوه بر تاثیر مثبت چربی های اشباع نشده بر کلسترول LDL و HDL به نظر می رسد
که نوع خاصی از چربی اشباع نشده در گردو که به آلفا – لینولنیک اسید (
اسید چرب امگا 3) موسوم است از ایجاد لخته در خون و نامنظم شدن ضربان قلب (
آریتمی) پیشگیری میکند . همچنین مغز دانه ها غنی از آرِژنین هستند که اسید آمینه
مورد نیاز ساخت یک ملکول کوچک اما مهم به نام اکسید نیتریک می باشد . این ماده به
شل شدن رگ های منقبض شده و سهولت جریان خون کمک می کند . به علاوه از چسبندگی
پلاکت های خون وتشکیل لخته در جریان خون می کاهد . ویتامین E ، اسید فولیک ، پتاسیم ، فیبر و سایر
مواد مغذی گیاهی موجود در مغز دانه ها ممکن است در منافع حاصل از افزودن این اقلام
به رژیم غذایی سهیم باشند .
ترکیب
مغز دانه های غنی از چربیهای تک غیر اشباع شده ( در هر 30گرم )
مغز دانه ها
|
چربی چند غیر اشباع
( PUFA) گرم
|
چربی تک غیر اشباع
(MUFA)
گرم
|
چربی اشباع
( SFA)
گرم
|
چربی کل (گرم)
|
انرژی
(کالری )
|
بادام
|
3.6
|
9.5
|
1.1
|
15
|
169
|
بادام هندی
|
2.2
|
7.7
|
2.6
|
13.1
|
163
|
فندق
|
2.4
|
13.2
|
1.3
|
17.7
|
183
|
بادام زمینی
|
4.4
|
7
|
2
|
14.1
|
166
|
کره بادام زمینی
|
4.4
|
7.8
|
3.3
|
16.3
|
190
|
پسته
|
3.9
|
6.8
|
1.6
|
13
|
162
|
گردو
|
13.4
|
2.5
|
1.7
|
18.5
|
183
|
لاله مظفری کارشناس مواد غذایی
معاونت غذا ودارو