یکی از مواردی که باید در فصل گرم سال به آن توجه کنید نوشیدن کافی
مایعات است، زیرا در غیر این صورت احتمال بروز بیماریهای کلیوی، گرمازدگی، خستگی
و کم کم آبی بدن افزایش مییابد.
کارشناس نظارت بر مواد غذایی دانشگاه علوم
پزشکی کرمانشاه با اشاره به شهرت نویدنیهای اصیل ایرانی گفت: از مهمترین دلایل این شهرت این است که
از طب چندهزارساله سنتی ایرانی در تهیه آنها استفاده میشود، بسیاری از انواع
شربتهای اصیل ایرانی، علاوه بر رفع عطش و افزایش انرژی، در بهبود سوءهاضمه، دلدرد،
سردرد و بهبود سرماخوردگی موثر هستند.
نوشیدنیهای ایرانی در
کنار طعم متفاوت، خواص درمانی زیادی برای بدن دارند. این نوشیدنیها تمام ویتامینها
و مواد مغذی مورد نیاز بدن را تامین میکنند. از دیرباز در کشور ما، پذیرایی از
میهمانان، با تدارک انواع چای، شربت و دمنوش انجام میشد.
دکتر سمیه سلیمانی مهرافزود:
به همین دلیل است که شربت زعفران، بیدمشک، بهارنارنج، شربت گل سرخ، سکنجبین هنوز
در فرهنگ غذایی امروز ما جای دارند و خواص و طعم فوقالعادهی این نوشیدنیها، همه
را به سمت خود جذب کرده است.
شربت خاکشیر
وی خاطرنشان کرد: شربت
خاکشیر یکی از نوشیدنیهای معروف ایرانی است که در زیبایی پوست و سلامت کبد نقش
موثری دارد. یکی از مهمترین فواید شربت خاکشیر، کمک به هضم غذا و رفع مشکلات
گوارشی است و از گذشته برای تسکین دلدرد، نفخ، رفع یبوست و سلامت بدن، نوشیدن
شربت خاکشیر توصیه میشود.
سلیمانی مهر بیان کرد:
شربت خاکشیر را هم میتوانید با سکنجبین، زعفران یا گلاب ترکیب کنید و طعم و خواص
آن را دوچندان کنید.
این کارشناس نظارت بر
مواد غذایی یادآور شد: برخی از افراد، این شربت را با آلو و انجیر خشک شده برای
درمان یبوست مینوشند و این نوشیدنی در طب سنتی بسیار تاکید شده است.
شربت
تخم شربتی
دکتر سلیمانی مهر اظهار
داشت: تخم شربتی گیاهی خودرو و یک ساله است که شبیه به ریحان، ولی با برگها و تخمهای
ریزتر میباشد. تخم شربتی علاوه بر یک نوشیدنی لذت بخش، دارویی گیاهی است که در
درمان بسیاری از بیماریهای مفید است.
وی افزود: با وجود
تزئینی بودن این گیاه، اغلب برای مصرف تخم آن کاشته میشود. لعاب این دانهها پس
از جذب آب به صورت ژلهای درمی آید که میتواند برای رفع عطش مورد استفاده قرار
گیرد.
دکتر سلیمانی مهر گفت: تخم
شربتی خواص زیادی دارد و این گونه نیست که فقط برای فصل گرما توصیه شود. تخم شربتی
از قدیم به عنوان یک نوشیدنی سنتی بین ایرانیان جای داشته که علاوه بر رفع تشنگی
برای متعادل نگهداشتن فشارخون و لاغر شدن بسیار موثر است، همچنین تخم شربتی برای
درمان بیماریهای تنفسی مفید است. مخلوطی از آن با زنجبیل و عسل در درمان آسم،
سرفه، سرماخوردگی، آنفلوانزا و برونشیت موثر است.
کارشناس نظارت بر مواد
غذایی دانشگاه علوم پزشکی بیان کرد: نام دیگر تخم شربتی دانه چپا است که دانههای
چیا سرشار از مواد مغذی هستند و به نوعی قهرمان گمنام هستند. پایین بودن سطح
منیزیم بدن باعث سردرد و خستگی میشود. منیزم موجود در تخم شربتی به کاهش کورتیزول
(هورمون استرس) کمک میکند.
شربت سکنجبین
دکتر سلیمانی مهر با
اشاره به اینکه شربت سکنجبین یکی از نوشیدنیهای پرطرفدار ایرانی است که به عنوان
بهترین نوشیدنی اصیل ایرانی شناخته شده است، گفت: این نوشیدنی از آب، سرکه، شکر و
عصاره نعنا تهیه میشود. شربت سکنجبین برای رفع تشنگی بسیار مفید است و مصرف آن با
کاهو در فصل تابستان بسیار طرفدار دارد.
وی افزود: شربت سکنجبین
را در فصول گرم با خاکشیر، بیدمشک و زعفران ترکیب میکنند و آن را برای رفع تشنگی
یا در کنار غذا مینوشند. یکی از پرطرفدارترین روشهای تهیه آن، ترکیب این شربت با
خیار است.
دکتر سلیمانی مهر
خاطرنشان کرد: شربت سکنجبین التهاب ناشی از گرما را میکاهد و در نهایت سموم بدن
را به همراه ادرار یا عرق بیرون میآورد. سکنجبین شربت شیرین و پر از شکر است و
مصرف آن به تنهایی و بدون داشتن رژیم غذایی سالم، نه تنها باعث لاغری نمیشود،
بلکه قند خون را هم افزایش میدهد.
وی افزود: بنابراین
مصرف زیاد شربت سکنجبین باعث چاقی خواهد شد. افرادی که اضافه وزن دارند، بهتر است
این شربت را به صورت خانگی تهیه کنند.
دکتر سلیمانی مهر بیان
کرد: شما میتوانید به جای شکر، در تهیه شربت سکنجبین از عسل استفاده کنید. عسل در
کنترل قند خون شما موثر است و استفاده از آن نوشیدنی شما را سالمتر میکند.
شربت گلاب و زعفران
گلاب یکی از از
پرکاربردترین انواع عرقیات سنتی ایرانی است. گلاب در واقع عصاره گل محمدی است. در
بسیاری از شهرهای کویری ایران در فصل بهار عصاره این گل خوش عطر را میگیرند که
خواص درمانی بسیاری دارد.
کارشناس نظارت بر مواد
غذایی دانشگاه علوم پزشکی اظهار داشت: گلاب بهترین عصاره برای خوشبو کردن محیط و
کاهش استرس و اضطراب است. عصاره این گل به تسکین اعصاب کمک میکند و از گلاب در
تهیه انواع شربت استفاده میشود.
وی افزود: زعفران گیاه
اصیل، خوشعطر، گرانقیمت و پرخاصیت ایرانی است. این گیاه یکی از پرطرفدارترین
چاشنیها در غذاهای بینالمللی است.
دکتر سلیمانی مهر
یادآور شد: شربت خوش رنگ و بوی زعفران را میتوانید با دانههای تخمشربتی ترکیب
کنید تا نوشیدنی شما زیباتر شود. زعفران شادیآور است و به کاهش استرس، اضطراب و
افسردگی کمک میکند.
وی بیان کرد: شربت
زعفران علاوه بر رفع تشنگی، مواد مغذی همچون آهن، منیزیم، منگنز، مس، فسفر و
پتاسیم را به بدن میرساند.
شربت نعناع
یکی دیگر از نوشیدنیهای
اصیل ایرانی شربت نعنا است که خواص درمانی زیادی دارد. اگر مشکلات گوارشی دارید،
این نوشیدنی به تقویت سیستم گوارش و رفع مشکلات آن کمک بسیاری میکند.
دکتر سلیمانی مهر بیان
کرد: شربت نعنا، بدن شما را هیدراته نگه میدارد و بهترین انتخاب برای رفع تشنگی
در تابستان است. نعنا ضد نفخ است و بوی بد دهان را از بین میبرد. توجه داشته
باشید نوشیدن شربت نعنا به کسانی که اسید معده آنها زیاد است و معمولا ترش میکنند،
پیشنهاد نمیشود.
طرز
تهیه شربت نعناع
نعناع را از شاخه
جداکنید و فقط از برگهای آن استفاده کنید. بعد برگها را بشویید. شکر و آب را در
ظرفی حل کنید و برگ نعنا را در آن بریزید و روی حرارت قرار دهید تا به جوش بیاید.
بعد از ۱۰ دقیقه جوشیدن و رنگ گرفتن شربت، تفالههای برگ
نعنا را از شهد خارج کنید و شربت را از صافی رد کنید. شربت نعنا آماده است و
میتوانید بعد از خنک شدن از آن استفاده کنید. این شربت را میتوانید در شیشههای در
دار به مدت یکسال در یخچال نگهداری کنید.