در سالیان اخیر باور بخشی از جامعه درباره سالمتر بودن چربیهای
حیوانی اعم از دنبه، پیه و روغن کرمانشاهی یا روغن زرد باعث افزایش مصرف این روغنها
در بین مردم شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و
سیما مرکز کرمانشاه، مهندس ستار جمشیدپور کارشناس آزمایشگاه کنترل
موادغذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گفت: روغن حیوانی یا روغن زرد نوعی روغن است که
از شیر گاو و گوسفند تهیه میشود که رنگ روغن تهیه شده از شیر گوسفند به سفید مایل
بوده و رنگ روغن تهیه شده از شیر گاو بیشتر به زرد متمایل است.
وی افزود: روغن گوسفندی
کمی دیرهضم و در مقایسه با روغن گاوی کلسترول بالاتری دارد، اما لذیذتر و خوشعطرتر
و البته گرانتر است.
مهندس جمشیدپور
خاطرنشان کرد: در کشور ما مرغوبترین روغن حیوانی در کرمانشاه تولید میشود که به
روغن کرمانشاهی معروف است، دلیل مرغوبیت روغن کرمانشاهی به دلیل شرایط خاص آب و
هوا، مراتع سرسبز وعلوفه خاص مراتع این منطقه است.
وی اظهار داشت: میکرو
ارگانیسمهای پروبیوتیکی که در روغن حیوانی وجود دارند با تغییر اسیدهای چرب روغن
موجب کاهش کلسترول بد (LDL) خون و کاهش خطر بیماریهای قلبی عروقی میشوند.
روغن حیوانی منبع خوبی از اولئیک اسید میباشد که قادر به جلوگیری از اکسید شدن LDL
و
آرتریوسکلروز (تصلب شراین) میباشد.
این کارشناس مواد غذایی
گفت: همچنین میکرو ارگانیسمهای پروبیوتیکی با خاصیت ضد میکروبی خود موجب تحریک
سیستم ایمنی و پایداری میکروبی دستگاه گوارش میشوند. الگوی اسیدچرب این روغن با
کره و چربیهایی که مستقیما از شیر استخراج میشوند، متفاوت است.
مهندس جمشیدپور افزود:
عطر و طعمی که با مصرف روغن حیوانی در مواد غذایی ایجاد میشود اغلب از دیدگاه
مصرفکنندگان مطلوب به نظر میرسد. این روغن حاوی مقادیر بالایی اسیدهای چرب
اشباع میباشد البته باید توجه داشت که برای سرخ کردن فقط باید از روغنهای مخصوص
سرخ کردنی استفاده کرد، چون فقط این روغنها تحمل حرارت بالا را دارند و استفاده
از روغنهای دیگر برای سرخ کردن سرطان زا است.
وی یادآور شد: از
مهمترین خواص روغن کرمانشاهی خاصیت ضد التهابی آن است. ماساژ بدن با این روغن باعث
تسکین و بهبود درد مفاصل، تسکین دردهای عضلانی و استخوانی میشود و به گرم شدن
بدن و استخوانها کمک میکند.
مهندس جمشید پور گفت:
استفاده از این روغن در تهیه غذاها به دلیل دارا بودن عناصر معدنی مورد نیاز بدن،
باعث تحکیم و سلامت استخوانها و دندانها میشود و این روغن منبع خوبی برای تامین
ویتامینهای محلول در چربی میباشد، همچنین کاهش کلسترول بدخون و افزایش کلسترول
خوب از خواص روغن کرمانشاهی است به شرطی که در مقدار مناسب و با تحرک بدنی کافی
مصرف شود.
این کارشناس خاطرنشان
کرد: روغن حیوانی کرمانشاهی به هضم بهتر غذا کمک میکند و در سلامت دستگاه گوارش و
درمان بیماریهای التهابی روده مانند کولیت اولسراتیو و کرون موثر است.
مهندس جمشیدپور اظهار
داشت: روغن حیوانی (کرمانشاهی) با وجود خواص زیادی که دارد، اما مصرف زیاد آن
عوارضی در پی دارد، همچنین مصرف روغنهای حیوانی توسط نسلهای قبل، دلیلی بر تأیید
خواص این روغنها نیست چراکه نسلهای قبل سبک زندگی کاملاً متفاوتی داشتند و در
مقایسه با جوامع امروز از زندگی بسیار پرتحرکتری برخوردار بودند.
وی اظهار داشت: با توجه
به این که مقدار توصیه شده چربی برای مصرف روزانه هر فرد ۱۰ تا ۱۵ گرم است، بنابراین
نباید در مصرف روغن کرمانشاهی نیز زیاده روی کرد.