اخبار

روز جهانی غذا

روز جهانی غذا

مدیر نظارت و ارزیابی فرآورده های غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی: روز جهانی غذا هر سال با موضوعی خاص برگزار می‌شود که فعالیت‌ها و کمپین‌های جهانی این روز را هدایت و مسئولیت مشترک بین دولت‌ها، تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان را برای تضمین ایمنی مواد غذایی برجسته می‌کند.

مهندس مهدی مرادی با اشاره به اینکه روز جهانی غذا هر سال در شانزده اکتبر  برگزار می‌شود که در سال 2024معادل (25 مهر 1403) می باشد گفت: شعار تعیین‌شده برای آن در سال جاری«حق دسترسی به غذا برای زندگی و آینده‌ای بهتر » است. غذا به ‌عنوان یکی از حقوق اولیه بشر در نظر گرفته می‌شود، بر اساس آمار منتشر شده ازسوی سازمان ملل غذا، از هر 9 نفر در جهان یک نفر دچار گرسنگی مزمن است. در سال ۱۹۴۵، سازمان ملل، غذا را نه یک امتیاز، بلکه به‌ عنوان یک حق به رسمیت شناخت.

وی افزود: به همین دلیل از سال ۱۹۷۹ شانزدهم اکتبر هر سال را در راستای ریشه‌کنی گرسنگی، روز جهانی غذا نامید. این مناسبت به‌عنوان یک فراخوان جهانی برای اقدام در مبارزه با گرسنگی و سوءتغذیه عمل می‌کند. شعار روز جهانی غذا در سال ۲۰۲۴ " حق دسترسی به غذا برای زندگی و آینده‌ای بهتر " است. این پیام بیانگر حق اساسی انسان برای تغذیه کافی و نقش حیاتی غذا در شکل دادن به حال و آینده بشر می باشد.

مهندس مرادی تاکید کرد: این حق فراتر از فقدان گرسنگی است و شامل مواردی از قبیل:

تنوع:  دسترسی به طیف گسترده‌ای از گزینه‌های غذایی

تغذیه: مصرف غذاهای تأمین‌کننده مواد مغذی ضروری

مقرون‌به‌صرفه بودن: توانایی خرید غذاهای ضروری

دسترسی: دسترسی فیزیکی به منابع غذایی

ایمنی: اطمینان از عاری بودن غذاهای موجود از آلاینده‌های مضر می گردد.

مدیر نظارت و ارزیابی فرآورده های غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی  تصریح کرد: سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (فائو) با این شعار خواستار داشتن حق یک رژیم غذایی متنوع و غنی از مواد مغذی است که برای همه مقرون‌به ‌صرفه، در دسترس و ایمن باشد.

وی افزود: غذا پیش از قرار گرفتن در اختیار مصرف‌کننده، زنجیره‌ای طولانی از توزیع را طی فرآیندهایی هم‌چون برداشت، پردازش، ذخیره‌سازی، توزیع و آماده‌سازی می‌پیماید. در طول این زنجیره طولانی احتمال آلودگی مواد غذایی بالایی وجود دارد، بنابراین رویداد روز جهانی غذا بسیار مهم است.

اهمیت روز جهانی غذا

مدیر نظارت و ارزیابی فرآورده های غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی  اهمیت روز جهانی غذا را افزایش آگاهی درباره گرسنگی و سوء تغذیه، حمایت از کشاورزی پایدار،  ترویج همبستگی جهانی و تشویق به اقدام برای بهبود تغذیه عنوان کرد.

 

 

نقش روز جهانی غذا در ترویج فرهنگ تغذیه سالم و رژیم درمانی

مهندس مرادی یکی از اهداف اصلی روز جهانی غذا را ترویج و آگاهی‌بخشی درباره تغذیه سالم دانست و عنوان کرد:  تغذیه سالم شامل مصرف متعادل و متنوع مواد غذایی است که بتواند نیازهای روزانه بدن به ویتامین‌ها، مواد معدنی، پروتئین‌ها و سایر مواد مغذی را برطرف کند.

همچنین  این روز مردم را ترغیب می‌کند تا با گروه‌های غذایی مختلف آشنا شوند و بفهمند که هر کدام چه نقش مهمی در بدن ایفا می‌کنند. همچنین، افراد یاد می‌گیرند که چگونه وعده‌های غذایی خود را به گونه‌ای تنظیم کنند که حاوی تمامی این گروه‌ها باشد.

او گفت: روز جهانی غذا بر اهمیت مصرف مواد غذایی تازه و طبیعی تاکید دارد. استفاده کمتر از غذاهای فرآوری شده و توجه به کیفیت مواد مصرفی یکی از اصول اساسی تغذیه سالم است که در این روز مورد توجه قرار می‌گیرد.

این مدیر نظارت و ارزیابی فرآورده های غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی ادامه داد: کاهش ضایعات غذایی نه تنها به تامین غذای بیشتر برای نیازمندان کمک می‌کند، بلکه در نهایت به بهبود کیفیت زندگی و تغذیه سالم‌تر می‌انجامد.

وی خاطرنشان ساخت: ایمنی غذایی به انواع روش‌ها و استانداردهایی گفته می‌شود که به منظور بررسی وضعیت یک محصول غذایی تنظیم شده‌اند. این روش‌ها برای بررسی ایمنی غذایی در مراحل زیر اعمال می‌شود: 1. آماده سازی مواد اولیه 2. پردازش مواد غذایی 3. ذخیره سازی فراورده 4. توزیع محصول غذایی.

مهندس مرادی یادآور شد: بررسی بهداشت و ایمنی مواد غذایی در تمام مراحل فرایند از تولید تا مصرف غذا انجام می‌شود. توجه به استانداردها در این مراحل بسیار مهم است و غفلت در هر مرحله می‌تواند باعث بروز مشکلات جبران ناپذیری از جمله انواع مسمومیت‌های غذایی گردد. همچنین بررسی ایمنی غذایی باعث جلوگیری از بروز خطرات بیولوژیکی، فیزیکی، شیمیایی و رادیولوژیکی می‌شود.

 

تفاوت ایمنی غذایی و امنیت غذایی

مدیر نظارت و ارزیابی فرآورده های غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی با اشاره به اینکه اغلب افراد به اشتباه فکر می‌کنند که ایمنی غذایی و امنیت غذایی دو مفهوم یکسان‌اند گفت: در واقع این دو تعریف بسیار با یکدیگر متفاوت هستند. ایمنی غذایی: دسترسی افراد به مواد غذایی بدون آلودگی و امنیت غذایی: دسترسی پایدار افراد به غذا است.

به عبارت ساده‌تر، در ایمنی غذایی توجه ما به میزان کیفیت و سلامت غذای دریافتی هر فرد بوده و در مقابل در امنیت غذایی مقصد ما توجه به کمیت غذا و کافی بودن غذای دریافتی هر فرد است. عوامل زیادی بر امنیت غذایی تأثیر گذارند از جمله موقعیت جغرافیایی، طبقه اجتماعی یا سطح درآمد و فرهنگ غذایی. به طور کلی دسترسی به غذای کافی با کیفیت مناسب یکی از بزرگ‌ترین بحران‌های روز جهان به شمار می‌رود.

مهندس مهدی مرادی افزود: آنچه اغلب افراد به آن توجه نمی‌کنند، ایمنی غذایی فردی است. اگر چه ایمنی غذا از مرحله تولید تا توزیع برعهده کارشناسان این حوزه است و تمام تمهیدات لازم برای حفظ کیفیت غذایی انجام می‌گردد؛ با این حال از مرحله توزیع تا مصرف که برعهده مصرف‌کننده است بسیار چالش برانگیز خواهد بود. مصرف‌کننده باید هنگام مصرف مواد غذایی فاسدشدنی همچون تخم مرغ میوه، گوشت، شیر و لبنیات و بسیار دقت کند. اگر اقدامات لازم برای حفظ کیفیت این مواد لحاظ نشود، سلامت فرد مصرف کننده در برابر انواع بیماری و مسمومیت‌ها به شدت آسیب‌پذیر خواهد شد. اگر ایمنی غذایی از هر نظر لحاظ شده باشد، احتمال حضور عوامل بیماری‌زا به خصوص باکتری‌ها کاهش خواهد یافت در نتیجه از بروز بیماری تا حد زیادی پیشگیری می‌شود  با مصرف مواد غذایی باکیفیت و سالم، کیفیت زندگی نیز افزایش می‌یابد. در مقابل، بروز بیماری‌های ناشی از تغذیه نیز کاهش یافته و راندمان فردی و سطح سلامت فرد بالا می‌رود. در نهایت تمام این موارد تأثیر به سزایی روی کیفیت زندگی افراد خواهد داشت.

 

۲۹ مهر ۱۴۰۳ ۱۱:۱۳

نظرات بینندگان

نام را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید